Thursday, 16 June 2016

UDANG MASAK LEMAK CILI PADI SEDAP

hi...sepanjang bulan puasa ni mesti kita akan makan pelbagai menu samada untuk berbuka puasa atau bersahur...selalunya sahur ni kita makan yang ringkas2 ja....untuk saya plak..sepanjang bulan puasa sehingga hari ini saya lebih selera ke arah makanan yang pedas...baru ada ummphhh!!!!...hari ini saya masak udang masak lemak cili padi, ayam goreng, ikan masin...simple ja janji pewot kenyang....jom arini saya nak kongsikan resepi yang saya guna...ini saya amik dari blog AnnurKet


Bahan-bahan
1. 3ulas bawang merah -kisar
2. 3 ulas bawang putih - kisar
3. 1/2 inci hali - kisar
4. 15 biji cili padi - kisar
5. 2 inci kunyit hidup (kalau x de guna serbuk kunyit shj)
6. santan pekat
7. udang ikut kuantiti yang mahu
8. 2 batang serai

Cara-cara
1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, cili padi dan kunyit hidup.
2. Masukkan dalam periuk dan gaul dengan santan. Kalau pekat tambah sedikit air. Kacau sebati.
3. Kacau sampai masak. Masak lemak kacau selalu kalau tidak nanti naik minyak dan tak jadi masak lemak nanti.
4. Bila dah nak masak masukkan udang dan serai. Kacau sehingga udang masak dan tambah gula dan garam.

Wednesday, 15 June 2016

GIVE AWAY KAD RAYA SYEEDA SANIEY





Zaman sekarang ni kad raya dah advance ....semua guna on9....jom kita join give away kad raya syeeda saniey ni....jgn lupa ye korang klik2 kat atas tu dan follow syarat-syaratnya...kbai :)



Sunday, 12 June 2016

BULAN RAMADAN 2016

Assalamualaikum....

ni first entry post untuk blog saya ....untuk puasa pertama mesti korang makan sahur dan berbuka kat rumah kan? mak masak sedap2... mkn dengan family semua....wahhh best....😄 kena plak kalo ada menu kesukaan....lagi best ye tak? lepas dah seminggu puasa dah tentu mesti sambut buka puasa kat luar sekali sekala...ok....sama jgk mcm saya ...last week saya ada pergi berbuka puasa kat Sunway Convenction Centre Seberang Jaya Penang....first early bird dapat la harga murah skit ...lebih kurang RM62.00 sorang....makanan dia ok la...sedap...mcm2 ada....ada cabutan bertuah jgk....tapi saya x dpt pon...huhuhu.....




                     







ini makanan saya....hehehe...